Translate

onsdag 31 januari 2007

1 februari 2007 mellan 19:55 - 20:00

Det här mailet fick jag idag. Vad säger ni?

"Den 1 februari 2007 mellan 19:55 - 20:00 är det tänkt att vi
människor ska låta planeten andas ut ett ögonblick.
Idén är att stänga av alla energikonsumerande verksamhet mellan
19:55 - 20:00 den 1 februari 2007.

Därmed genomförs det första kollektiva försöket, av jordens
befolkning, i att spara energi.
Förslaget kommer av Planet Alliance - där en mängd
miljöorganisationer ingår
- och sammanträffar med IPCCs utkommande rapport om
klimatförändringar.
Mängder av människor i massor av länder har redan fått detta email
och kommer att delta.
Och det enda Du behöver göra är att stänga av all energikonsumerande
verksamhet i ditt hus under 5 minuter (19:55 - 20:00 den 1 Feb).

Självklart kan du låta energin vara avstängd längre...
Besparingen förväntas bli enorm om detta sker i en stor utsträckning
och vår jord kommer att tacka oss...

M.V.Hälsningar
Din Planet
PS: Skicka vidare till dina vänner....så blir vi flera..."

tisdag 30 januari 2007

Kampen går vidare!

Igår kväll visades ett reportage på TV:s lokala nyheter om den komplicerade personalsituationen på Gunillagården. En anhörig och ett par vårdtagare medverkade till förmån för den tvångsförflyttade personalen. Som väntat vägrade verksamhetschefen att uttala sig......

Enligt den senaste bullentinen strandade också gårdagens förhandlingar. http://allehanda.se/avdelning/solleftea/1655
Kampen går vidare!

Uppdatering: För den som vill protestera mot verksamhetschefens beslut att tvångsförflytta personalen i Junsele; skriv till vård- och omsorgskontoret i Sollefteå kommun:
vard.aldre@solleftea.se

För att protestera och påpeka de uppenbara brister som finns i Vård- och äldrevårdsorganisationen i Sollefteå kan det vara idé att skriva till Arbetsmiljöverket i Härnösand:
http://www.av.se/omoss/distrikt/Harnosand/

måndag 29 januari 2007

Björn Skifs på turné


Åh, vad synd! Jag hade så gärna velat se och höra Björn Skifs i Umeå på torsdag, men tyvärr är alla biljetter utsålda......

Grattis alla ni som har tillfälle och får biljetter till Björns show under den turné han just nu genomför i Sverige! Jag är sååå avundsjuk!!

lördag 27 januari 2007

Personalsituationen i Junsele igen....

I dagens TÅ finns en artikel igen om det skandallösa sättet av Vård- och äldreförvaltningen i Sollefteå kommun att tvångsförflytta fem vårdpersonal från ett äldreboende i Junsele. Tvångsförflyttningen har skett på godtyckliga och vaga grunder av ett par chefer i vård- och omsorgsorganisationen. Det är chefer som många anser borde förflyttas/bytas ut istället för den tvångsförflyttade personalen. Cheferna hör bättre hemma i den militära hierarkiska verksamhet de tidigare arbetade i, istället för i en vårdorganisation där kompetens, empati och samtal på demokratiska värdegrunder bör vara det viktigaste förhållningssättet mot personalen.

Vi hoppas att det blir en rättvis förhandling på måndag. Det är dags att lyssna på personalen och skapa ett bättre arbetsklimat för de anställda. Det är dags att ta till vara och uppskatta den kompetens och långa erfarenhet den tvångsförflyttade personalen besitter. Låt personalen återgå till sin gamla arbetsplats om de önskar - och omplacera cheferna istället! Vi anhöriga saknar "vår" personal!

http://allehanda.se/avdelning/solleftea/1426

Uppdatering 29/1. Ikväll visades ett reportage på TV:s lokala nyheter om den komplicerade personalsituationen på Gunillagården. En anhörig och ett par vårdtagare medverkade till förmån för den tvångsförflyttade personalen. Som väntat vägrade verksamhetschefen att uttala sig......

Enligt den senaste bullentinen strandade också dagens förhandlingar.
Kampen går vidare!

Söndagsutflykt till Omsjö


Klicka gärna för större format!



Korten är från en utflykt till Omsjö. Det ser ut att vara en trevlig utflykt; alla är glada och några av dem har "kronor" på huvudet. Varför?  Jag tror att det är näsåkersbor. Det var vanligt på den tiden att näsåkersborna gjorde utflykter till Omsjö; till den vackra naturen och möjligheter till bad vid långa sandstränder.

Mannen med flugan på nedre bilden lär vara Alfred Karlsson från Näsåker. Korten kommer från Alfreds sons album.

Den obligatoriska grammofonen finns med på utflykten och året är 1931.

Kan några av övriga personer identifieras?

Tack Harriet för bilderna!

Uppdatering: Hans Björklund har identifierat några personer på det översta fotot: Lantz Ritzén med fru Dagmar, Edla Ritzén, Karin Ahlberg med sonen Lennart i famn och Edmund Ahlberg. Tack Hans!

fredag 26 januari 2007

Dagens insändare om tvångsförflyttningen.....

Angående personalsituationen på Gunillagården i Junsele har en anhörig skrivit en vänlig insändare i dagens TÅ.

Med frågor som troligtvis inte kommer att besvaras av verksamhetschefen....

http://allehanda.se/avdelning/ordetfritt/1383

En annan anhörig skriver så här i en kommentar i TÅ:

"Att personalen massflyttas från en arbetsplats som Lyckebo drabbar många; de boende, de anställda från både Junsele och Ramsele och även oss anhöriga. Att som anhörig vara tvungen att börja om med nästan helt ny personal och lära känna dem och känna förtroende för dem är ett tungt arbete. Vi har ju lämnat över vården av våra nära till främlingar för att vi själva inte kan och orkar ta hand om dem. Det är ett enormt stort steg att ta. Den personal som arbetat på Lyckebo är underbar och jag har verkligen upplevt att de gjort sitt yttersta. Jag har känt och känner fullt förtroende för dem, och nu oroar jag mig mycket för hur vi i familjen ska orka börja om på nytt. En dotter"

För den som vill protestera mot verksamhetschefens beslut att tvångsförflytta personalen i Junsele kan skriva till vård- och omsorgskontoret i Sollefteå kommun:
Vård- och omsorgskontoret

måndag 22 januari 2007

Så var det Gunillagården i Junsele igen....

Ett mail idag.....

"Hej Den här insändaren är bra. Undras om det är den humoristiska tonen som gjort att TÅ vågat ta in den? K ."

http://allehanda.se/avdelning/ordetfritt/1063

lördag 20 januari 2007

torsdag 18 januari 2007

Tvångsförflyttning av vårdpersonal

Det är märkliga saker som händer i Sollefteå kommun. En verksamhetschef tar sig rätten att omplacera fem personal från ett äldreboende i Junsele. De måste resa nästan fyra mil för att arbeta i Ramsele och samma antal personal i Ramsele måste i sin tur resa till Junsele för att arbeta. Det är ett straff för att personalen protesterade mot bland annat en försämrad omorganisation i våras.

Vård- och omsorgsförvaltningen i Sollefteå slår knut på sig själv! Det har länge varit känt att vårdpersonalen i vård- och omsorgsorganisationen - som leds av två före detta militärer - mår dåligt, mycket dåligt. Många av de anställda har farit och far mycket illa på grund av de militära maktmedel som dessa före detta militärer bedriver mot sin personal. För att behålla sitt arbete ska personalen vara tysta och lyda order! För de militära cheferna är det order som gäller - inte demokrati, samarbete och lyhördhet för personalens åsikter.

Jag är anhörig till en vårdtagare på det boende som är utsatt för repressalierna i Junsele, och jag kan garantera att personalen mår mycket, mycket dåligt! Vad dessa omplaceringar kommer att innebära för de boende det vet vi ännu inte. Men det ser ut att vara det minsta problemet för verksamhetscheferna för vård- och omsorg i Junsele....

Tyvärr verkar det som TÅ (tidningen Ångermanland) har strypt debatten som har pågått och pågår för full fart. Alla kritiska kommentarer som riktats mot verksamhetschefen efter nätupplagans artikel är borttagna. Bedriver TÅ åsiktsförtryck?

Idag ligger namnlistor ute i Junsele med protester mot denna tvångsförflyttning, och vi anhöriga vet att stödet är starkt från ortsbefolkningen och från alla andra som känner till den personalpolitik som organisationen i Vård- och omsorg bedriver.

Dagens artikel i TÅ om tvångsförflyttningen:

http://allehanda.se/avdelning/solleftea/941

Fortsättning följer!

tisdag 16 januari 2007

Personalpolitik i Sollefteå kommun

Så här går det till i Sollefteå kommun! Personal i Junsele tvångsförflyttas därför att de protesterade mot en omorganisation i våras. Otroligt - men sant!

http://allehanda.se/avdelning/solleftea/782

Uppdatering: Tyvärr ser det ut som TÅ (tidningen Ångermanland) bedriver någon form av åsiktsförtryck, eftersom alla kritiska kommentarer mot den verksamhetschef som verkställt beslutet är borttagna!

måndag 15 januari 2007

Nyårsbilder från Fängsjö



Nyårsskålen dracks med familjen och vänner i sommarstugan i Fängsjö. En bra början på det nya året 2007!
Tack Brita för vackra bilder.

söndag 14 januari 2007

Kams á la Pelle Molin



Till vännen Helena - och andra intresserade - skickar jag detta recept på norrländsk kams! Vi åt denna enkla "fattigmanspalt" senast igår; och jag kan försäkra att det smakade ljufvligt!

Vi äter gärna kams. Det är en maträtt som jag minns att min mamma gjorde när vi var små, och jag gör det också ibland bara för att det är så jättegott! "Vår" kams är mycket enkel att göra; bara kornmjöl, vatten och salt. Till det äter vi stekt fläsk/bacon, skirat smör och lingonsylt.

Så här står det i Wikipedia om palt:

"Palt en maträtt som tillhör den traditionella svenska husmanskosten, främst i norra Sverige.

Palt tillagas av rå, malen (eller finriven) potatis, som blandas med mjöl, salt och vatten till en lagom hård smet. Eftersom palten främst hör hemma i Norrland, är det vanligt att göra palt på mandelpotatis. Av denna smet formas runda bollar (paltarna) som fylls, oftast med fläsk men idag används ibland även köttfärs istället för fläsk. Paltarna kokas i rikligt saltat vatten. Det går även att göra platta paltar utan fyllning, dessa kallas flatpalt. Palt kan göras på enbart vetemjöl men vanligt är en blandning av vete och korn- eller rågmjöl. Det finns ett flertal varianter på recept för palt.

Palt äts med smör och lingonsylt, på vissa håll även med sirap. Liksom till många andra mjölrätter är mjölk en vanlig dryck till. Ett sätt att äta palt är att skära av toppen på palten och ta ut innehållet (fläsket). Sedan fyller man tomrummet med smör som får smälta. Överbliven palt kan antingen värmas i vatten igen eller skäras i skivor och stekas. Palt har även, då det är rätt tung mat, givit namn åt den dåsighet (som kan inträffa efter väl tilltagen måltid), vilken lokalt (i övre Norrland) kallas paltkoma.


I södra Norrland har palten benämnts kams. I trakter som ligger nära den norska gränsen åt man gärna kams med mese, messmör eller en sås som innehåller messmör. Kamsen har dock nästan helt försvunnit ut ur det moderna kosthållet, medan den nordnorrländska palten har överlevt."


Författaren och konstnären Pelle Molin skrev på sin tid en dråplig historia om Jonas som kokade kams. Här är historien!

Smaklig måltid!

fredag 12 januari 2007

Lidgatukort

Fr.vä. Maja Englund f. Nyström, Lydia Forslund f. Westin, Annie Wallin, Gustaf Wallin, Maj Wallin (min svärmor) Signe Nilsson, Gunnar Halén och Hjalmar Norström. Vid cykeln Helge Andersson. Fotograf: Bernard Westin.  Kortet bör vara taget någon gång i början av 1930-talet.

Bland min svärfars gamla fotosamlingar finns många kort från min svärmors hemby, Lidgatu. Tyvärr - som så ofta - finns inga namn uppskrivna på dem som finns på korten. Men ibland, tack och lov, kan man ha tur att få hjälp av både yngre och äldre f.d. bybor med namnen på personerna som finns på korten.

Tack Anita och Gullmaj för hjälpen! :)  



"Det här är nog från början av 1930-talet. Ser ut som en Grammofon och där min mamma Annie Wallin lagt sin hand på den och sitter mellan Maja Nyström och Gustav Westin, barnen vet jag inte namnet på. I mitten?? Därefter Sara Nyström, min moster Maj Wallin, Signe Nilsson, ovanför min mormor Kristina Wallin, vid sidan om okänd. Övre raden, Pelle Nyström, Henny Altin, Elin Lidholm, ?? Augusta Kjellden med sin man, och Nisse Nyström, siste mannen ??." / Anita Monez


fredag 5 januari 2007

Nytt år

Jag skulle egentligen skrivit ned några tänkvärda funderingar på det nya årets början, men eftersom jag har så mycket annat att stå i just nu så har alla tankar och skrivklåda frusit inne. Men det gör inte så mycket när jag istället kan rekommendera Nickes läsvärda funderingar inför det nya året! Nicke har börjat läsa koranen.
Att börja året med att läsa koranen ; kan det vara nå´t ? Jag minns att jag köpte en pocketupplaga av koranen i min ungdom av ren nyfikenhet, men sanningen är den att jag kom inte så långt i boken. Jag har aldrig varit så mycket för de sagor som står i bibeln och koranen....
Hoppas att Nicke orkar läsa ut koranen!