Translate

söndag 27 september 2009

Minnen från Kreta 2009


    Den rosa-blå lagunen i Elafonissi



   Paleochora - en underbar liten by på södra Kreta


Bilder att titta på. Minnas värmen, de ljumma vindarna, solen och havet.

Nu, när höstvindarna är kalla..

lördag 26 september 2009

Ankor..

Jisses!

Jag har haft ett par dagars "jobb" att läsa igenom alla tidningar och nyheter som hänt under veckan jag varit bortrest. Små och stora händelser. En stor nyhet under veckan har tydligen varit damen Anna Ankas uttalanden om jämställdhet och vad hon anser om svenska mäns "svåra situation". Jag kunde inte låta bli att titta på Skavlan igår kväll, som jag för övrigt tycker är en helt underbar programledare och intervjuare, där fru Anka medverkade. Jag kan inte förstå att hennes spektakulära uttalanden kan orsaka sådana diskussioner i svensk media. Hon verkar inte precis ha de kvalifikationer som skulle kunna förändra svenska värderingar om jämställdhet, men i brist på annat att skriva om så...

Jag läser också att fru Ankas utspel föranledde Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren att välkomna henne som företrädare i partiet. Tack och lov skyndade sig både partiledare Hägglund och deras ordförande i kvinnoförbundet, Maria Fälth, att gå i taket och undanbad sig fru Ankas medverkan. Lennart Sjögren bör skämmas - att han är gift med en kusin till mig ger honom ingen kredit alls. ;) Fast det hedrar honom att han tog tillbaka sitt uttalande dagen efter förstås..

Ett allvarligare uttalande än Lennart Sjögrens är den iranske presidentens Ahmadinejads uttalande om att "förintelsen är en lögn". Det är inte första gången sådana groteska uttalanden uttalas; men de blir inte mindre allvarliga för det. Tack och lov kom starka fördömanden från Tyskland, USA med flera länder. Men att den iranske presidenten skulle ta tillbaka sitt uttalande är nog lika omöjligt som att be honom redogöra och förstöra sitt lands kärnkraftssatsningar. Den mannen är ytterst farlig för mänskligheten. En riktig ful anka.

Fru Anna Anka förefaller i den jämförelsen som en mycket fridfull anka..

De försvunna breven..

I dagens SvD finns följande artikel:

"Historien upprepar sig. Ovärderliga originalbrev av målaren och författaren Pelle Molin (1864-1896), mest känd för "Ådalens poesi", har försvunnit. Precis som på 1960-talet.

- Jag tror att mer än tio brev är borta, säger Majken Ritzén, den starka kraften i Ådals-Lidens hembygdsförening sedan flera årtionden.

Upptäckten gjordes av Isabella Josefsson på länsbiblioteket i Härnösand. Hon arbetar med en skrift om Pelle Molin och hans brev. Hittills har hon spårat ett hundratal landet runt.

De försvunna breven har förvarats i Näsåker, Ådals-Liden, där Pelle Molin målade, skrev, frös och svalt under fyra år.

I mitten av 1960-talet försvann sex brev under liknande omständigheter. De kom till rätta efter en veckas rabalder i rikspressen."

HANS O ALFREDSSON

måndag 14 september 2009

Vaccination eller inte...?


Vaccination eller inte? Diskussionen är livlig bland läkare och experter om det är nödvändigt att vaccinera sig eller inte mot svininfluensan. Meningarna går verkligen isär. Som privatperson blir man kluven och det är svårt för vanliga människor att veta hur man ska göra. Man vet så lite om det här nya viruset. Lika lite vet man om vaccinet. Jag har uppfattat det som att vaccinet är dåligt testat och att det innehåller en del vanligtvis skadliga ämnen, bland annat kvicksilver. Är det verkligen tillrådligt att låta vaccinera sig? Barn och gravida är dessutom undantagna vaccinationen.

Hur tänker ni om vaccinationen? Kommer du att vaccinera dig?

Själv känns det som jag står mellan två hötappar... Fakta står mot varandra och ju mer jag läser ju osäkrare känner jag mig....

Det ser ut som det är unga människor som drabbas hårdast, vilket är ovanligt. Det brukar vara de äldre och immunologiskt nedsatta som är mest utsatta för "vanliga" influensavirus.

Jag kommer att ingå i vaccinationsarbetet under hösten med att vaccinera människor mot influensan, vilket gör att jag förmodligen "blir tvungen" att vaccinera mig. För att skydda andra mot smitta, sägs det... Jag känner mig dock definitivt kluven till att vaccinera mig av flera skäl. Få se hur det går med det...

Men först ska jag gå ett par dagars introduktionsutbildning innan jag åker på en veckas avkopplande semester till sol, havsbad och värmen.

Jag kanske stärker mitt immunskydd i solen så mycket att jag inte behöver vaccinera mig! ;) Hi, hi...

Återkommer om drygt en vecka.


Ha det bra, alla!


En mycket bra artikel på Newsmill; "Stoppa vaccinations-fundamentalisterna" av sjuksköterskan Lars Forslund.

lördag 12 september 2009

Utanför Ådalslidens kyrka

Klicka - så förstoras fotot!
 
Det här gamla fotot finns i mina svärföräldrars fotosamling. Det vi känner till är att min svärmor finns med på bilden. Hon står i mittenraden till vänster (ett kryss är ritat på hennes bröst) Min svärmor hette Maria "Maj" Wallin f. 1918 och hon bodde i Lidgatu, Ådals-Liden. Jag skulle tro att svärmor är ca 10-14 år gammal på fotot.

Kortet är taget utanför Ådals-Lidens kyrka. Jämför med konfirmationskortet 1928.

Kan det röra sig om en utflykt till kyrkan?  Konfirmationsundervisning? Men varför finns inte prästen med på bilden i så fall? En äldre dam står till vänster om min svärmor. Vem är hon?

tisdag 8 september 2009

Carolina Gynning

Jag har av ren nyfikenhet följt kändisen Carolina Gynnings blogg en tid, och jag säger bara...

..HUR i all världen kan TV4 låta Carolina Gynning medverka som programledare i deras produktioner...?

Det övergår mitt förstånd...


Har TV4 mist förståndet också?

Dagens bild, Nämforsen

 




Dagens bild är Nämforsen.

Det är ovanligt mycket vatten i älvarna i år, och därför släpper kraftverken ut en hel del vatten genom turbinerna. Det är inte ofta man ser så mycket vatten i Nämforsen som man kunde se idag.

Men... vilken mäktig fors Nämforsen måste ha varit en gång - innan forsen kvävdes av kraftverkets dammluckor! Min mamma, som var med mig idag, berättade att när hon var liten kunde de höra Nämforsens dån på våren när det var mycket vatten. 1,6 mil från forsen!

Den forsen skulle jag ha velat se....


Mer om Nämforsen på min blogg.

Hemsida om Nämforsen

fredag 4 september 2009

Evenemangstips!


Jag vill gärna slå ett slag för den här föreställningen som Reseles hembygdsförening arrangerar onsdagen den 23 september kl. 19.00 i Tängstahallen, Resele. Det är en konsert med vistolkaren och trubaduren Pär Sörman.

Så här skriver Anette Kullenberg i Aftonbladet: "Pär Sörman är en märklig skådespelare. Han sjunger, spelar och berättar till gitarr, concertina och munspel. Han gör en enmansshow som är gripande."

Varmt välkommen!



Uppdatering 6/9:

26-27 September: Arkeologihelg i Näsåker, med tema hällbilder. På lördagen blir det föredrag med inbjudna föreläsare från när och fjärran, på söndagen exkursion till Rödockrarummet, Nämforsens omland. Hämta hem programmet här.

Länktips

Ibland blir man lite extra glad! Det blev jag häromdagen när jag hittade den här bloggen: "Timmer och masonite".

Minnen, historia, och nutid blandas och vävs samman på ett jättefint sätt, och jag har njutit av allt som skribenten berättat och berättar.

Att skribenten bor någonstans i Ångermanland är förstås lite extra roligt! :)

onsdag 2 september 2009

Gamla kort från Omsjö

Syskonen Folke f. 1921 och Svea Norberg, Omsjö.


Ingrid Karlström f. 1912 från Långnäset, Omsjö och Svea Norberg Omsjö.


Tack Vivianne för korten!

Under etiketterna "Omsjö" och "Gamla kort" till höger finns flera gamla kort av familjerna Karlström och Norberg från Omsjö.