Translate

onsdag 31 oktober 2012

Naturförstörelsen i Norrland


Fotomontage. Vindexploateringen i vår by, Omsjö

Det är inte bara vindkraften som är på väg att förstöra Norrlands natur.

Stigande världsmarknadspriser på metaller har plötsligt satt svenska gruvor i fokus igen. Men medan miljarderna försvinner utomlands, stannar risken för miljökatastrofer kvar – generationer framåt.

Det råder en gruv-boom i Sverige. När råvarupriserna i världen gått upp har många internationella gruvbolag sökt sig till Sverige och Norrland – med låga skatter och avgifter har Sverige blivit ett förlovat mineralland. Men vad tjänar Sverige på brytningen i slutändan? Och vad blir den långsiktiga kostnaden/konsekvenserna för gruvdriften?”

Lyssna på programmet ”Kaliber” SR 1 där gruvindustrin granskas. Ett skakande program, som visar att Norrland är tänkt/på väg att bli en koloniserad landsdel, som ska exploateras med vind- och gruvdrift.

Vår norrländska natur är exklusiv, vi kan inte stillatigande se på hur vindstdrivande intressen förstör vår livsmiljö, våra liv!

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1316




söndag 28 oktober 2012

Matt Lidfors Robinsson söker sina rötter i Näsåker..

”Matt är en utdöende art. Trots att det var över 100 år sedan förfäderna kom till Amerika, så är Matt 100 procent svensk, då båda hans föräldrar har svenska rötter, något som naturligtvis är ovanligt idag.  Matt drömmer om det stora genombrottet som skådespelare i Chicago, men än så länge hankar han sig fram på som jobb som utbildare inom IT med mera. Han är snabb i tanken och rapp i käften och älskar att stå i centrum."

Så står det i SVT:s presentation om Matthew Lidfors Robinsson f 1977. Han är en av tio medverkande svenskamerikanska ättlingar, vars anfäder en gång i tiden utvandrade från Sverige till Amerika. De sentida ättlingarna medverkar i höstens SVT-program av ”Allt för Sverige”, där de får hjälp att söka sina svenska rötter. Efter att SVT kontaktat Magnus Johansson (släkt- och bygdeforskare på SVAR) och mig för att eventuellt få veta mera om Matthews rötter i Näsåker, så följde en spännande tid för oss av släkt- och bygdeforskning och intressanta möten med lidforska ättlingar.

Vi, min man Kenneth och jag, tog kontakt med flera lidforska ättlingar och genom dem fick vi mycket nytt material, berättelser och många gamla foton som blev värdefulla pusselbitar i den lidforska historiken. Magnus Johansson gjorde en gedigen släktforskning på Matthews (eller Matt som han kallas) anor, och jag och min man sökte gamla foton och försökte ta reda på lite mer om familjens historik. Vi ville främst få veta var Matt´s förfäder hade bott i Näsåker och försökte hitta gamla foton av familjen.

Matt´s utvandrande anfader hette Erik Johan Lidfors 1877-1963 och var Matt´s farfarsfar. Han var född i Rå och var son till Henrik Jakob Lidfors 1846-1922 och hans hustru Ingrid Margareta Sundvall 1854-1881. Det var Henrik Jakobs första äktenskap och 1877 föddes Erik Johan som det andra barnet. Henrik Jakob Lidfors gifte sig två gånger till och i det sista äktenskapet föddes Nils Lidfors 1894-1973 i Rå. Erik Johan Lidfors avreste från Trondheim med skeppet Tasso den 2 juli 1903 med destinationen Milaca, Minnesota.

Erik Johans kusin Anna Elisabet Lidfors 1882-1952, dotter till Nils ”Nicke” Mikael Lidfors 1840-1919 och hans hustru Stina Brita Eriksdotter 1843-1913, reste även hon över till Amerika några år efter Erik Johan. Den 26 maj 1911 avreste Anna Elisabet från Göteborg. Det finns ett vykort bevarat, avsänt i Göteborg, där Anna Elisabet strax före sin avresa skickar en hälsning till sin faster och farbror Henrik Jakob Lidfors i Rå. Anna Elisabet skriver till ”faster och farbror”, fast kanske visste hon redan då att de snart skulle bli hennes svärföräldrar, för bara efter ett par veckor efter framkomsten till USA gifte hon sig med sin kusin Erik Johan Lidfors.


Erik Mikaelsson Lidfors med hustru Helena Månsdotter.

Stamfadern till den Lidforska familjen hette Erik Mikaelsson Lidfors f 1802-1885. Erik Mikaelsson tog sig namnet Lidfors någon gång i början av 1800-talet, men rötterna till Näsåker sträcker sig minst ett par generationer bakåt i tiden. Erik Mikaelsson Lidfors var gift med Helena Månsdotter f 1819-1897 född i Multrå, Sollefteå. Paret bodde i Rå, Näsåker och de fick sjutton (!) barn tillsammans varav tio av dem uppnådde vuxen ålder. Erik Mikaelsson Lidfors var bonde, handlare och nämndeman. Han räknades som en av ”stormännen” på sin tid, men han har tyvärr inte det allra bästa eftermälet i bygdens krönikor.

Erik Mikaelsson Lidfors stora hemman delades av de två äldsta sönerna Erik Magnus och Nils Mikael, medan sonen Henrik Jakob Lidfors blev torpare i Rå. Efter en tids forskande fick vi veta att det torp i Rå som Erik Johan Lidfors f 1877 hade växt upp i fortfarande finns kvar!


"Henrik "Hinke" Jakob Lidfors 1846-1922 (sittande) och hans tredje hustru Anna Magdalena Andersdotter "Hinkes-Anna" 1861-1949 med sonen Nils Teodor Lidfors 1894-1973 t.vä. utanför deras hem i Rå, Ådals-Liden. Övriga personer okända."

Torpet har stått obebott efter att Erik Johans halvbror Nils Lidfors dött 1973, men mycket av den gamla inredningen från fadern Henrik Jakobs tid finns fortfarande bevarat i torpet. Vilken lycka! Vi tog kontakt med den nuvarande ägaren av huset. Flera lidforska ättlingar och fd grannar hade gamla foton av familjemedlemmarna och   kunde berätta mera om familjen Lidfors och torpet i Rå. Med nästan osanolik tur hittade vi även ett foto av Henrik "Hinke" Jakob Lidfors, hans tredje hustru Anna Magdalena Andersdotter 1861-1949 och deras gemensamma son Nils Lidfors (1894-1973) taget utanför torpet i Rå, vilket kändes fantastiskt roligt! Se fotot ovan! Fotot är taget någon gång i början av 1900-talet.


Erik Johan Lidfors 1877-1963

Vi hittade också ett ungdomsfoto av emigranten Erik Johan Lidfors, Matt´s farfars far, som jag tror/vet gladde Matt mycket!

Det finns fortfarande ganska många ättlingar kvar efter Erik Mikaelsson Lidfors i Näsåker. Men ingen av Matt´s många släktingar i Näsåker fick vara med när Matt tillsammans med SVT:s filmteam besökte torpet i Rå i somras; det hade SVT bestämt. Men jag har fått veta att Matt blev mycket rörd när han fick se och gå in i det lilla torp där hans farfars far Erik Johan Lidfors hade växt upp. Erik Johan var ju bara 26 år när han tog beslutet att emigrera till Amerika 1903.

Hur gick det sedan för Erik Johan Lidfors och hans familj i Amerika? Erik Johan och Anna Elisabet bosatte sig i Borgholm Township i Minnesota och de fick fem söner. En av sönerna hette Carl Lidfors f 1919 som blev Matt´s farfar. Matt´s far heter Timothy Lidfors och är professor i psykologi i Minneapolis Minnesota.

Hur det går för Matt under sin resa i Sverige och till Näsåker får vi följa i höstens programserie ”Allt för Sverige” i TV1!

Uppdatering: Tyvärr nådde inte Matt fram till finalen i "Allt för Sverige". Men vi tror att han trots allt blev nöjd med sin resa till Ådals-Liden och Sverige. Lycka till i framtiden Matt!


PS. Min man är släkt med Matt via två led: Matts farfarsmor Anna Elisabeth Lidfors var en äldre syster till min mans farmor Hulda Nicolina 1885-1926, och Henrik Jakob Lidfors var bror till min mans farmorsfar Nils "Nicke" Mikael Lidfors 1840-1919. Gemensam anfader är Erik Mikaelsson Lidfors.

Ett stort TACK till Magnus Johansson Kramfors, Eva Eriksson Näsåker, Hans Forsberg Näsåker/Stockholm, Bo Lundin Ottsjö/Härnösand, Lantmäteriet i Sollefteå och alla, alla andra för all ovärderlig hjälp!


Uppdatering:  Magnus Johansson skriver här om sin forskning av stamfadern Erik Mikaelsson Lidfors´ rötter:  http://adals-liden.blogspot.se/2012/10/erik-ersarna-i-ra-del-1.html

onsdag 24 oktober 2012

Invigningen av Forsmo-Hotingbanan 1925.

Bild 1. Järnvägsstationen Ådals-Liden

Bild 2. Järnvägsstationen Tågsjöberg.


Bild 3. Järnvägstationen Tågsjöberg.  Den barhuvade personen är prosten Karl Abraham Josefsson, Junsele.
Den 1 december 1925 var en högtidlig dag i Ådals-Liden. Då invigdes Forsmo-Hotingbanan efter många års arbete med att bygga den. Den 1 december var en kall och bister vinterdag med 30-35 graders kyla, men trots det var det många människor som hade samlats vid den nya järnvägssstationen i Ådals-Liden för att få se och höra Gustaf V inviga den nya Forsmo-Hotingbanan.
 
Jag har fått nya foton från den här händelsen som jag fått lova att visa. Bilderna är från Tågsjöbergs järnvägsstation som invigdes samma dag. När man ser bilderna kan man riktigt "känna" hur kallt det var den här dagen. Herrarna runt kungen är uppklädda i vita stärkkragar och mannen som talar med kungen har trots kylan tagit av sig mössan i respekt för majestätet. Det är prosten Karl Abraham Josefsson, Junsele  som nästan böjer ryggen för att riktigt visa sin vördnad för överheten.

Många hade kommit till järnvägsstationen. En man som länge hade sett fram emot att få se och kanske tala med majestätet var ett av bygdens original, den 58-årige godmodige Nils Johan Jonsson, titulerad "fattighjon och idiot". Men när den dagen kom, låstes han in i husarrest på ålderdomshemmet, där han bodde. Efter den händelsen förändrades hans personlighet. Fyra månader senare hängde han sig i en lada. (berättat av Paul Lundin)

Även i Resele hade många människor samlats för att högtidlighålla öppnandet av Forsmo-Hotingbanan. Tåget gjorde ett kort uppehåll på Resele station. Så här skriver Hanna Lindström i Resele om händelsen:

"Den 2 december 1925 i 25-30 graders kyla skedde invigningen av banan med kung Gustav V på plats. Resan började i Hoting och gick söderut. Själva invigningsceremonin ägde rum på Ådalslidens järnvägsstation.

Hela vägen ner genom Reselebygden hade stockeldar tänts på nipkrönen, så även vid ”Middagsklippen” på Vignäsberget. På den då nya hängbron i Tannflo hade man hängt upp 100-tals lampor så att hela brokonstruktionen tydligt framträdde. Det hela verkade som ett ”féeri” skriver tidningarna.

Tannflo och Tängstamons stationer passerades utan uppehåll. Däremot blev det ett kortare uppehåll på Resele station. Mycket folk hade samlats där och hela bygden var upplyst av facklor och marschaller. Marschaller var även uppsatta på stängselstolparna efter banan.
En äreport med kungens monogram hade rests och den nyligen inköpta röda mattan i kyrkan hade lagts ut mellan perrongen och stationshusets ingång.

När tåget stannade sjöng de församlade barnen kungssången. Kungen hälsades av kommunalnämndsordföranden, folkskollärare Karlsson, som framförde kommunens tack för järnvägen och för kungabesöket. I främsta ledet i folksamlingen stod också den gamle fjärdingsmannen H.E.Sillberg från Myre med en medalj på bröstet vilket uppmärksammades av kungen. Gustav Selinder skriver i sin bok om Sillbergs guldmedalj, men enligt Lennart Fredriksson i Myre var det en silvermedalj. Gustav Selinder hörde också hur kungen frågade Sillberg om anledningen till medaljen och Sillberg svarade ” För trettitre års tjänst som fjärdingsman ”.

En liten flicka i nationaldräkt överlämnade också en bukett rosor till kungen. I en tidningsartikel skrivs att det fladdrande ljuset från facklor och marschaller förlänade den lilla högtidligheten i Resele en säregen stämning.

Resan fortsatte sedan förbi Vignäsbrännan och vidare mot Forsmo, Långsele och Sollefteå. Banvakten David Fredriksson vid Resele station fick med sin dressin köra före tåget ner till Vignäsbrännans station. Hastigheten på tåget var inte hög eftersom arbetet med underlaget för rälsen ännu inte var helt klart.

På kvällen gav Sollefteå stad middag på Hotell Appelberg."

Tack Harriet, Göran och Hanna för hjälp med bilder och information!

Mer om Forsmo-Hotingbanan från min blogg:

http://smulansblog.blogspot.se/2012/01/jarnvagsbanan-forsmo-hoting.html


http://smulansblog.blogspot.se/2012/01/tag-tannflo-adalsliden.html


tisdag 16 oktober 2012

Nostalgi..



Det här underbara fotot från 1959 har jag hittat på Sollefteåsidan i Facebook.  (Inlagt av Leif Widengren) . Ett foto som andas mycket nostalgi! :)

Så här minns jag att många lador var dekorerade under min barndom på 1950-talet.

Midsommarfestligheterna i Näsåker till exempel - en stor begivenhet på den tiden! Krönikerspelet "Sagornas Ådal" i Näsåker, Midsommar i Kornsjöstrand - alla affischerna sattes upp på laduväggarna. Fotot är av en lada någonstans i ådalen med affischer på artister som uppträdde under midsommarhelgen 1959, bl.a. Multrå-mannen, Tumba, Arne Domnérus, Britt Boman, Ragnar Dahlins ork. Scott med Cirkus Strassburger, Carl Henrik Norins ork. Lill-Babs, Anders Burman, Jack Lidström, Staffan Broms och Tore Skogman..




lördag 6 oktober 2012

En fantastisk flygtur!

För ett par dagar sedan fick jag tillfälle att göra en fantastisk flygtur efter Ångermanälvens dalgång från Sollefteå till Näsåker och sedan över det vackra skogslandskapet över Nävernäsan, Vigdsjön, Omsjö och Fängsjö. Så otroligt vackert att få se landskapet ur fågelperspektiv! Älven och sjöarna låg som diamanter i skogslandskapet och höstfärgerna i skogen tog nästan andan ur mig i all sin färgprakt. Så otroligt vackert!

Jag ska inte skriva ett ord om den oro som finns att denna natur är på väg att skövlas, men jag är glad att än så länge är det möjligt att njuta av all den vackra natur som vi valt att leva i. Tyvärr är min lilla digitalkamera inte ämnad att användas för så långa perspektiv som det rörde sig om den här gången, så korten gör verkligen inte verkligheten rättvisa. Hoppas jag har en bättre kamera för detta ändamål nästa gång jag får möjlighet att "lätta från marken"! (Tack Harriet för några kort-redigeringar)

Jag har haft en ganska lång startsträcka för att våga ge mig upp i ett så litet plan, men när jag väl bestämt mig så var det bara roligt! Ett stort och varmt tack Dick för en underbar flygtur! Du är bäst! :)


Dicks vackra blå flygplan

Ångermanälven, Resele


Ett nästan torrlagt Nämforsen i Näsåker. Ångermanälven


Vigdsjön

"Näset" i Omsjö. Karvsjön t hö. Storsjön t. vä.

Karvsjön, Omsjö

Storsjön, 1,6 mil lång och 36 öar.

Storsjön från Omsjö

Den lilla skogsbyn Fängsjö:  http://www.smulanshemsida.se/fangsjo.htm


Näsåker

Ångermanälven, Resele

Flera flygbilder:

http://smulansblog.blogspot.se/2009/08/nasaker-flygbilder.html

http://smulansblog.blogspot.se/2009/08/resele-flygbilder.html

http://smulansblog.blogspot.se/2009/08/omsjo-flygbilder.html

http://smulansblog.blogspot.se/2011/03/omsjo-fran-ovan.html